Friday, June 12, 2015

Tisina

Cuti tisinu u zatvorenoj prostoriji je ljudski. Cuti tisinu u najvecoj buci je bozanski.

Apsolutni mir se postize ucenjem tisine i problem postoji samo dok mislimo o njemu.

Kroz tisinu se radjaju naljepsi zivoti i u tisini smo najveci, najcistiji. Najljepsa melodija koja ne poznaje granice. Zvuk ce putovati dok ne iscezne. Tisina nikada ne moze da nestane. Ona je svuda i sve ali i nigdje i nista. Kada dvoje ljudi ili vise njih stvore zajednicku tisinu nastaje tolika duhovna energija da postajemo i slijepi, i nijemi i gluvi za stvari oko nas. Sve je jednostavnije, sve je lako.

Neka stvar nije problem dok je mi ne ozivimo tim nazivom. Zivot nije pun problema, zivot zapravo ne nosi sa sobom nijedan problem. Covjek sa druge strane je najveci izumitelj ideje o problemu. Covjek je skup veza, u slucaju problema to je: ego - problem - patnja. Ukoliko pristupite nekoj stvari kao da je najnormalnija i najlaksa stvar na svijetu, iako kazete da je to problem, bice mnogo lakse i prirodnije da se suocite sa istom. Ali, danasnji covjek kaze da ima problem i zali se - to je sve sto radi povodom iste te prirodne stvari.

Djeluje nemoguce da slusamo tisinu u klubu punom sunda, dima i kurvi. E pa, samo djeluje. Pocnite svakodnevno da vjezbate svoj um da se iskljucuje. Ne dajte mu da on gospodari vama jer to je vas um. Istrenirajte ga da nista ne uradi svojom egoisticnom voljom. Idite u market i iskljucite ljude, idite na pijacu i iskljucite prodavace, idite u bioskop i iskljucite publiku. Ucenjem takvih vrsta tisina vjezbacete mir a vasi umovi nece vise biti sastavljeni samo od ega.

Djeluje nemoguce da kazemo da nesrecnik u ljubavi nema problem. E pa, nema. Covjek je naucio da pati za onim sto nema. Ne patimo mi zbog mrtvih jer su oni mrtvi vec patimo zbog nas sto smo ostali bez tih osoba. Svako ko voli, ko je istinski u ljubavi nikad ne bi smio da bude nesrecan zbog toga pa cak iako voljena nije u ljubavi. Ako si osjetio tu vrstu ljubavi treba samo da si srecan jer umijes da volis, nista drugo. Ali ne, smrtnik hoce da pati, smrtnik hoce da ima, smrtnik hoce da zasiti ego. Ako sam se ja nasao u nesrecnoj ljubavi to je moja sreca i krivica, nije voljena kriva, nije zivot kriv. Tu cak i nema krivice. Ljubav nikada ne moze biti greska.

Balansirajte buku i tisinu, izbacite pojam problema iz uma, plesite punim plucima.


Do sledeceg plesa, D.

No comments:

Post a Comment